Investiții

ADR Sud, Consiliul raional Căușeni și Primăria orașului Căușeni au semnat un contract de finanțare privind implimentarea proiectului ,,Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi”

La data de 03 martie curent, în cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud a fost semnat contractul de finanțare privind implimentarea proiectului ,,Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi”. Astfel, urmează ca pe parcursul următorilor doi ani să fie efectuate lucrările prevăzute în cadrul  acestuia:

  •  construcția unui bloc de tratare biologică de 2500 m3/24h, pentru a dubla capacitatea stației de tratare a apelor uzate;
  • construcția a 7 platforme de tratare a nămolului;
  • amenajarea teritoriului și construcția drumului de acces spre stație;
  • construcția a 10,4 km de rețea  de canalizare în sectorul Căușenii Vechi a orașului Căușeni și conectarea acestuia, prin intermediul a două stații de pompare nou-construite, la stația de epurare.

În urma implimentării proiectului ,,Modernizarea stației de epurare a apelor uzate din orașul Căușeni (etapa a II-a) și construcția sistemului de canalizare în sectorul Căușenii Vechi”,  aproximativ 16 mii de locuitori ai orașului Căușeni vor avea acces la servicii calitative de aprovizionare cu apă. Totodată, 3 mii de locuitori ai sectorului Căușenii Vechi din orașul Căușeni vor fi conectați la o rețea modernă de canalizare, beneficiind și ei de eficiența unui serviciu public corespunzător standardelor înalte.

Valoarea contractului de finanțare este de cca 73, 46 mln lei, dintre care 58,26 de mln. (79,31%) urmează a fi alocați, în decursul următorilor doi ani, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar celelalte cheltuieli, în sumă de circa 15,2 mln. lei, vor fi acoperite din bugetul raionului Căușeni, care este beneficiar al proiectului, și al orașului Căușeni, care participă în calitate de partener în cadrul acestui proiect.

Sari la conținut