Secția agricultură relații funciare și cadastru

Comunicat informativ pentru agenții economici din sectorul agricol

Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă anunță despre decizia Serviciului Federal de Supaveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse ”Россельхознадзор” de a anula restricțiile la importul de fructe sîmburoase și sămînțoase din Republica Moldova.

Vă prezentăm extrasul din nota informativă a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Sumar: Serviciul Federal de Supaveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (”Россельхознадзор”) pe pagina sa web oficială a anunțat că începând cu 5 martie curent au fost ridicate restricțiile întroduse anterior întreprinderilor producătoare și reluat importul de fructe sîmburoase și sămînțoase din Republica Moldova, dar și produse din alte cinci țări, fără a ține cont de restricțiile impuse.

  1. La 5 martie 2022 ”Россельхознадзор” a anulat restricțiile (întroduse anterior) și a anunțat reluarea importului  de fructe sîmburoase și sămînțoase din Republica Moldova (mere, pere, gutui, caise proaspete, cireșe, vișine, piersici, nectarine, prune etc.), de la toate întreprinderile producătoare de pe întreg teritoriul țării noastre.

 În comunicatul autorității vizate se mai menționează că decizia a fost luată pe baza unei analize a informațiilor privind măsurile luate pentru prevenirea încălcării cerințelor fitosanitare ale  Federației Ruse și ale țărilor membre UEEA, furnizate de organizațiile naționale de carantină și protecția plantelor din țările enunțate (Republica Moldova, Republica Populară Chineză, Bosnia și Herțegovina,Serbia,Bangladesh, Republica Azerbaidjan).  Comunicatul ”Россельхознадзор” poate fi accesat la directoriul web: https://fsvps.gov.ru/fsvps/news/47755.html.

La fel, porivit unui alt comunicat al ”Россельхознадзор” https://fsvps.gov.ru/fsvps/news/47689.html , livrarea de produse vegetale din Republica Moldova către Federația Rusă poate fi efectuată prin Republica Belarus. În special,”Россельхознадзор” informează participanții la activitatea economică externă că, din cauza închiderii punctelor de control de la hotarul ruso-ucrainean, importul de produse vegetale moldovenești în Federația Rusă poate fi efectuat prin puncte de control situate la frontiera externă a Republicii Belarus, cu realizarea controlului fitosanitar de carantină secundar pe teritoriul Federației Ruse.

  • Urmare a convorbirii telefonice a Ambasadei cu reprezentanții ”Россельхознадзор” din 7 martie curent, decizia autorității ruse a fost confirmată verbal. Suplimentar s-a invocat că importul fructelor sîmburoase și sămânțoase de la toate întreprinderile-producătoare interesate din țara noastră, se va efectua fără restricții, sub garanțiile documentare(de certificate) din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova.
  • Consecutiv, Ambasada a avut o convorbire telefonică cu reprezentanții APEF “Moldova Fruct” care au relatat că decizia în cauză ar putea contribui la majorarea exporturilor întreprinderilor autohtone producătoare de fructe de pe întreg teritoriul țării, interesate de a exporta fructe către piața vizată. Totodată s-a invocat ca, drept pas următor, în vederea valorificării acestei oportunități, companiile-exportatoare se vor concentra pe identificarea traseelor logistice de livrare a mărfii, fiind luat în considerație contextul regional actual.
  • Cu titlu de notă istorică, de relatat este faptul că prin decizia din 21 iulie 2014 ”Россельхознадзор” a restricționat importul de fructe din Republica Moldova către Federația Rusă. Ulterior, la 26 februarie 2015, ”Россельхознадзор” a permis importul în Federația Rusă a merelor moldovenești de la mai multe întreprinderi(potrivit unei liste restrînse). Din 12 iunie 2015, atât lista de produse (fructe), cât și lista întreprinderilor cărora li se permitea exportul către Federația Rusă au fost extinse (dar rămânând la fel, una restrînsă).

În context, de subliniat este că decizia ”Россельхознадзор” din 5 martie curent nu atinge soluționarea problemei taxelor de import impuse de către Federația Rusă pe 19 poziții tarifare de mărfuri a căror țara de origine este Republica Moldova ( printre care și fructele). Începând cu anul 2014 Federația Rusă aplică taxe vamale la 19 grupe de mărfuri, la nivelul ratelor tarifului vamal unic din UEEA, conform Hotărârii Guvernului Federației Ruse nr. 736 din 31 iulie 2014 “Cu privire la întroducerea taxelor vamale de import asupra mărfurilor, pentru care țara de origine este Republica Moldova ”. Anterior adoptării acestei hotărâri, relațiile comerciale bilaterale se desfășurau strict în baza Acordului privind zona de comerț liber în cadrul Comunității Statelor Independente(CSI), care prevede păstrarea taxei vamale zero la peste 10 mii grupe de mărfuri, eliminarea graduală a taxelor pentru produsele care fac excepție din regimul de liber schimb, precum și neaplicarea niolor restricții în comerț.

Sari la conținut