Investiții

Programul de asistență în numerar pentru refugiații în Moldova

Plățile în numerar sunt puse la dispoziție pentru refugiații vulnerabili din Ucraina. Plățile sunt gestionate de  Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNCHR) prin intermediul Catholic Relief Services (CRS) și partenerii săi Caritas Moldova și Diaconia, sub coordonarea generală a UNHCR și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

CINE ESTE ELIGIBIL?

Persoanele care au fugit din Ucraina și au intrat în Moldova după februarie 2022 pot fi luate în considerare pentru grant. Aceștia pot fi cetățeni ucraineni sau cetățeni ai altor țări care locuiau în Ucraina.

Gospodăriile și persoanele cu următoarele caracteristici sunt eligibile pentru grant:

 • Gospodăria cu una sau mai multe persoane aflate la întreținere
 • Gospodăria condusă de un singur părinte
 • Gospodăria condusă de un copil (sub 18 ani)
 • Gospodăria cu un copil neînsoțit sau separat
 • Gospodăria condusă de o persoană în etate (peste 60 de ani)
 • Gospodăria cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv:
  • Persoană cu o careva dizabilitate
  • Femeie însărcinată
  • Persoană cu o afecțiune medicală gravă
  • Femeie aflată în pericol
  • Persoană cu nevoi de protecție juridică și fizică
  • LGBTI

CÂT DE MARE ESTE PLATA?

Fiecare refugiat eligibil are dreptul la 2.200 MDL/lună. Grantul va fi reînnoit pentru refugiații rămași în țară.

CUM SE EFECTUEAZĂ PLĂȚILE?

Fiecare gospodărie va primi un card preplătit maib. Cardul este distribuit la locurile de înscriere. Acesta va fi încărcat în 24-48 de ore și veți primi o notificare prin SMS când banii au fost depuși pe cardul dumneavoastră. Cardul poate fi folosit gratuit pentru cumpărături în toate magazinele și pentru retragerea de numerar la bancomate. Este valabil doar in Moldova.

Plățile suplimentare în numerar vor fi depuse pe același card – PĂSTRAȚI-VĂ CARDUL ȘI PIN-UL ÎN SIGURANȚĂ!

Acest poster explică în detaliu procesul de înscriere și de plată al numerarului sau consultați întrebările puse frecvent.

Cum vă puteți înscrie?

Înscrierea se face doar prin programări.

La moment, programările sunt date numai prin referiri din partea partenerilor UNHCR. Pentru a obține o programare, vă rugăm să completați formularul de preînscriere de mai jos. Veți fi contactat/ă în termen de 15 zile.

Faceți click aici pentru o programare

Toți membrii familiei trebuie să meargă împreună la programare cu toate documentele de identitate disponibile.  Datele de identitate, amprentele și fotografiile vor fi preluate de la toți membrii familiei și vor fi eliberate cu un card bancar și o Dovadă de Înscriere. Acesta nu este un document legal și nu are nicio legătură cu statutul de refugiat. Pentru mai multe informații privind înscrierea, faceți clic aici sau consultați notificarea de confidențialitate

Unde va avea loc înscrierea?

Centrul de înscriere în Chișinău este deja funcțional, iar noul centru se va deschide în săptămâna ce începe cu 28 martie. Centrele de înscriere în Căușeni și Dondușeni se vor deschide la finele lunii martie/începutul lunii aprilie, urmate de Cahul, Ungheni și Orhei. Echipe mobile de înscriere vor fi dislocate în raioane și municipii care se află la mai mult de o oră de călătorie de la centrele de înscriere.

Informațiile despre înscrierea mobilă și site-urile de înscriere vor fi postate aici cu cel puțin trei zile înainte de înscriere. Informația va fi comunicată la fel de către autoritățile locale la nivel de primărie.

Postare în limba rusă: https://help.unhcr.org/moldova/wp-content/uploads/sites/95/2022/03/RU-UNHCR-Cash-Assistance-Document-FINAL.pdf

Postare în limba ucraineană: https://help.unhcr.org/moldova/wp-content/uploads/sites/95/2022/03/UA-UNHCR-Cash-Assistance-Document-FINAL.pdf

Alte detalii aici:https://help.unhcr.org/moldova/ro/programul-de-asistenta-in-numerar-pentru-refugiatii-in-moldova/?fbclid=IwAR3bRmpbT-DeXNGa_8EVke04mnkNLCcrsbmAn_NVNyzuZ0z2tOnTEWucBS0

Sari la conținut