
Secția Economie, Construcții și Infrastructură, la solicitarea Centrului Național pentru Energie Durabilă, din subordinea Ministerului Energiei Vă informează despre oportunitățile de finanțare disponibile pentru populație prin intermediul Programului „Fondul pentru eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Republica Moldova” (FEERM) și Programul „Vouchere pentru electrocasnice” (EcoVoucher).
Conform Hotărârii Guvernului nr.1060 din 21.12.2023 privind organizarea și funcționarea IP CNED, instituția are rolul de a coordona și organiza activități destinate implementării politicii de stat în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile, inclusiv prin acordarea de asistență financiară pentru proiecte și programe aprobate de Guvern.
În data de 10.04.2024, a fost aprobată Hotărârea Guvernului nr. 251 privind Programul FEERM, care are drept obiectiv sprijinirea populației prin instrumente financiare sub formă de granturi și alocații, în vederea creșterii eficienței energetice în sectorul rezidențial.
De asemenea, în luna iunie 2024, a fost aprobat Produsul de Finanțare „ Eficiența Energetică a Blocurilor Locative”, prin care Asociațiile de Proprietari din Condominiu (APC) pot beneficia de sprijin financiar pentru reabilitarea energetică a blocurilor locative după cum urmează:
- Grant: 70% din valoarea investiției eligibile;
- Alocație: acoperirea până la 90% din contribuția proprie a proprietarilor de apartamente, în funcție de vulnerabilitatea energetică a acestora.
Pentru accesarea acestor finanțări, asociația de locatari trebuie să fie reorganizată în APC, conform prevederilor Legii nr.187 din 14.07.2022 cu privire la condominiu.
Consecutiv, în iunie 2024 în cadrul Programului FEERM a fost lansat Produsul de finanțare „Eficiența Energetică a caselor individuale din gospodării rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă”. Acesta este destinat caselor individuale din gospodării cu grad de vulnerabilitate energetică extremă din Republica Moldova pentru acordarea stimulentelor financiare din sursele Programului FEERM sub formă de:
- Grant – 50% din valoarea investiției eligibile;
- Alocație – 90% din valoarea contribuției beneficiarului pentru investiția eligibilă.
Potențialii beneficiari ai acestui Produs au fost identificați automat din Sistemul Informațional Vulnerabilitatea Energetică (SIVE), în baza următoarelor criterii:
- categoria de vulnerabilitate energetică extremă;
- gospodării din mediul rural;
- repartizarea în profil teritorial proporțional numărului de gospodării cu grad de vulnerabilitate extremă;
- numărul de copii minori în gospodărie;
- prezența în familie a persoanelor cu dizabilități;
- consumul de energie electrică.
Pe parcursul anului 2025, urmează a fi lansat un nou Produs de finanțare destinat tuturor caselor individuale. Detaliile privind condițiile de eligibilitate și măsurile finanțate vor fi publicate pe https://cned.gov.md/ro/feerm.
Un alt program de sprijin pentru populație a fost adoptat în luna iulie 2024 prin Hotărârea Guvernului nr.533/2024 privind aprobarea Programul „Vouchere pentru Electrocasnice”. Acest Program are ca obiectiv principal sprijinirea familiilor vulnerabile să înlocuiască electrocasnicele vechi cu echipamente eficiente energetic, reducând astfel facturile la energie.
Beneficiarii Programului sunt identificați în mod automat din subsistemul informațional „EcoVoucher” aplicând o serie de criterii aprobate de către Consiliul IP CNED. Printre criteriile aplicate se enumeră:
- Venitul global lunar al gospodăriei casnice determinat în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.816/2024;
- Numărul de copii minori în familie;
- Prezența în familie a persoanelor în etate;
- Consumul mediu lunar de energie electrică etc.
Beneficiarii identificați automat prin sistemul informațional primesc un voucher în format electronic în valoare de maxim 6000 de lei însă care nu poate depăși 70% din valoarea echipamentului procurat. Aceștia sunt informați prin intermediul cabinetului personal de pe compensații.gom.md și primesc un SMS la numărul de telefon mobil înregistrat pe platforma compensații.gov.md. La moment în program sunt eligibile următoarele tipuri de echipamente electrocasnice:
- Frigidere, inclusivi cu congelator integrat – clasa de eficiență energetică A, B, C și D, conform etichetării energetice de tip nou;
- Mașini de spălat rufe – clasa de eficiență energetică A, conform etichetării energetice de tip nou.
Având în vedere rolul important al APL în informarea cetățenilor, solicităm respectuos suportul Dvs. în diseminarea acestor informații în cazul întrebărilor primite din partea cetățenilor. Mai multe detalii despre activitatea IP CNED, proiectele în derulare și alte aspecte, pot fi găsite pe pagina web a instituției: cned.gov.md, prin e-mail: office@cned.gov.md sau linia verde: 0-8005-5005.
Vă mulțumim anticipat pentru sprijinul acordat în informarea populației despre programele de finanțare implementate de Guvern. Suntem convinși că prin deschiderea și implicarea APL, vom putea consolida încrederea beneficiarilor și asigura succesul proiectelor noastre, contribuind astfel la creșterea eficienței energetice și valorificarea surselor regenerabile de energie în Republica Moldova.