Raionul Căușeni Secția agricultură relații funciare și cadastru

Secția Agricultură Relații Funciare și Cadastru anunță locuitorii raionului și Administrațiile publice locale de nivelul I, despre demararea Campaniei de știință participativă Cartografierea poluării râurilor din Republica Moldova, care are loc cu prilejul Campaniei mondiale Iulie fără Plastic

Cu prilejul Campaniei mondiale Iulie fără Plastic, Centrul Național de Mediu lansează Campania de știință participativă Cartografierea poluării râurilor din Republica Moldova pentru a studia problema poluării apelor din țară, în special poluarea cu plastic.

Prin aceasta, îndemnăm toți membrii societății, pe durata lunii iulie, să colecteze date despre cantitatea și tipul de deșeuri de pe malurile izvoarelor sau ale râurilor din regiunea lor, să salubrizeze zona de referință și să completeze următorul formular cu datele despre deșeurile găsite: https://forms.gle/WMSyWE9X2WFvyinC7. Contribuția cetățenilor ne va ajuta să obținem un tablou clar privind problema poluării apelor în Moldova și ne va oferi posibilitatea de a organiza acțiuni de informare și de salubrizare, precum și de a implementa proiecte de infrastructură durabile, țintite pe zonele cele mai problematice.

Pe linkul  găsiți materialele necesare completării formularului – vă rugăm să faceți cunoștință cu cerințele înainte de investigarea propriu-zisă a regiunii acvatice. Vă îndemnăm să distribuiți acest apel la acțiune tuturor părților interesate, în special școlilor (elevilor și profesorilor) din regiunea Dumneavoastră.

Instrucțiuni de colectare a datelor despre deșeuri și completare a formularului

1. Alegeți zona pe care doriți s-o analizați și curățați. Zona investigată trebuie să fie nemijlocit pe malul unui izvor sau râu, până la 2 metri distanță de mal.

2. Colectați deșeurile din această zonă. Faceți poze atât cu regiunea salubrizată, precum și cu tipurile de deșeuri colectate. Notați informația despre:

* categoria deșeului (plastic, metal, sticlă sau altele),

* despre produs (ce este? pungă, capac, sticlă etc.),

* locul unde a fost găsit (atât locația geografică – link pe Google Maps, cât și dacă a fost găsit pe mal sau în apă),

* cantitatea (numărați fiecare tip de deșeu aparte și indicați numărul de obiecte găsite – de ex. 5 capace de plastic).

!! Sunteți încurajați să folosiți o sită mai deasă pentru a colecta particulele de plastic din apă.

3. Conform informației colectate în pasul anterior, completați filele Excel din acest tabel – :

* ”Deșeuri pe maluri” – despre deșeurile găsite pe distanța de 2 metri de la mal

* ”Deșeuri în apă” – despre deșeurile colectate nemijlocit din apă (inclusiv deșeul de pe malul mlăștinos al apei)”

4. Salvați documentul Excel cu denumirea echipei și încărcați-l în formular

Persoana de contact pentru acest subiect este Emilia Erșov, tel: 068356350, e-mail: emilia.ersov@environment.md.

Sari la conținut