Investiții

Apel deschis pentru proiecte privind Inițiativele de Sprijin Comunitar

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), în parteneriat cu Academia Voluntariatului din cadrul inițiativei Moldova Pentru Pace, lansează un apel deschis pentru proiecte privind Inițiativele de Sprijin Comunitar (ISC). Inițiativele ar trebui să se concentreze pe mobilizarea comunităților de refugiați și comunităților gazdă, pe consolidarea coeziunii sociale și a coexistenței pașnice, dar și pe consolidarea capacităților comunităților de a-și proteja membrii. Proiectul propus trebuie să fie benefic atât pentru refugiați, cât și pentru comunitățile gazdă.

Inițiativele de sprijin comunitar (ISC) sunt idei de proiecte care sunt aduse de membrii comunităților cu scopul de a promova conștientizarea drepturilor lor ca indivizi, precum și pentru a asigura protecția prin instituirea unor mecanisme de protecție la nivel comunitar. Prin schimbul de informații și implementarea unor astfel de activități, indivizii dobândesc cunoștințe și dezvoltă noi abilități, iar comunitățile sunt împuternicite. Un accent puternic în propunerile de proiect trebuie să fie pus pe incluziune, în special a celor mai vulnerabili membri ai comunității. 

Propunerile de proiectele vizează, de asemenea, dezvoltarea și consolidarea structurilor comunitare, precum și îmbunătățirea abilităților în dezvoltarea și implementarea proiectelor, astfel încât comunitățile să poată aplica pentru proiecte cu alți donatori, inclusiv cu guvernul și autoritățile publice locale și centrale.

Detaliile proiectului:

  • Bugetul proiectului: până la 5.000 USD
  • Limitări bugetare: achiziție de materiale, echipamente, plata taxelor formatorilor.
  • Participarea și contribuția comunității este importantă. (Poate să nu fie monetare). 
  • Coordonarea cu autoritățile locale este obligatorie, sprijinul din partea acestora este un atu.
  • Nu este nevoie să fii un ONG înregistrat pentru a aplica, proiectul poate fi depus de un grup de inițiativă. Important: în cazul achiziției de materiale/echipamente trebuie să existe o entitate juridică (ex. ONG) care să semneze acordurile de transfer.
  • Propunerea de proiect poate să conțină idei pentru consolidarea comunităților (de refugiați cu comunitățile locale), crearea de oportunități sau soluționarea anumitor problemelor comunitare. Alte idei sunt de asemenea binevenite.

După analiza aplicațiilor, vor fi selectate trei inițiative care vor beneficia de formare și instruire. Doar o inițiativă din trei va beneficia de suport financiar. Implementarea inițiativei va fi susținută prin intermediul Academiei Voluntariatului cu suma de bani indicată, celelalte două inițiative vor beneficia de instruire și potențial ar putea fi incluse în lista beneficiarilor pentru proiectele comunitare din 2023.

Criteriile de selecție pentru inițiativa care va primi sprijin vor fi următoarele:

– gradul de mobilizare comunitară

– gradul de implicare a refugiaților

– gradul de implicare a APL

– mărimea contribuţiei proprii garantate

– sustenabilitatea inițiativei

– calitatea completării formularului de aplicare

Pentru aplicare se acceptă completarea formularului de aplicare sau transmiterea unei scrisori de motivare. 

Liderii comunitari si organizațiile cu experiență mai mică sunt îndemnați să completeze o scrisoare de motivare respectând următoarea structură:

– Nume, prenume / denumirea organizației

– Ideea centrală a proiectului (maxim 500 cuvinte)

– Cum proiectul va ajuta la consolidarea comunității / integrarea refugiaților în comunitate?

Autorii celor mai bune idei vor fi ajutați de membrii Volunteer Academy să completeze formularul de aplicare în limba engleză pentru ca acesta să fie clar pentru finanțator.

APASĂ AICI PENTRU A DECSĂRCA FORMULARUL

Formularul de aplicare sau scrisoarea de motivare trebuie completate până pe 15 octombrie, ora 23:59 și trimise la: vacademy@moldovapentrupace.md. Un comitet de selecție va analiza fiecare cerere de proiect și va lua decizii privind susținerea, amânarea sau respingerea acestuia. Autorii proiectelor acceptate vor fi informați prin e-mail.

Sari la conținut