Raionul Căușeni Secția agricultură relații funciare și cadastru

 Secția Agricultură Relații Funciarea și Cadastru intervine cu recomandari privind tratamentul pomilor fructiferi, viței de vie și pentru culturile agricole

In pomicultura, la speciile semințoase (măr, păr, gutui) se recomandă efectuarea tratamentelor pentru combaterea: arsurii bacteriene. (Pseudomonas syringae, Erwinia amylovora), rapanului (Venturia inaequalis), fainarii (Podosphaera leucotricha), moniliozei (Monilia fructigena), iar pentru speciile sâmburoase (prun, cires, visin, cais, piersic, nectarin, migdal, etc.) se recomandă tratament pentru combaterea: moniliozei (Monilia laxa) ciuruirea frunzelor (bacterioza – Pseudomonas syringae, clasterosporioz– Clasterosporium carpophilum). Ulterior în aceste livezi este posibilă afectarea fructelor tinere de putregaiul cenuşiu (Monilia fructigena). La prun se va produce infectarea frunzelor de polistigmoză (Polistigma rubrum). Se recomanda efectuarea de tratamente preventive, in scopul reducerii surselor de infectie si pentru evitarea pierderilor economice.

În plantațiile viticole la formarea a 3-5 frunze la plantaţiile  mamă de portaltoi, varietăţi hibride, viţă de vie europeană, în special  cu soiuri receptive (Doina, Moldova ş. a.), vor apărea condiţii pentru infectarea de brener (Pseudopeziza tracheiphila), pe lăstarii din anul precedent este prezenţă o sursă considerabilă de miceliu hibernant de făinare (Oidium tuсkeri), care la stabilirea temperaturii aerului peste 18ºC şi umiditatea peste 70%, se va activa, formând conidiile infecţiei primare. Se va produce infectrea viilor de antracnoză (Gloeosporium ampelophagum).

Luînd în calcul posibila infectare timpurie a viilor cu patogen, tratamentele la soiurile receptive se vor efectua în perioada formării frunzei a treia, conform sistemului de protecție a culturii.

Fluctuatiile de temperatura, umiditatea relativa a aerului înaltă, roua, densitatea mare a plantelor/m2, fertilizarea excesiva cu azot, cultivarea de soiuri sensibile sunt factori care favorizeaza aparitia bolilor foliare in culturile de cereale paioase. Astfel, la cerealele paioase (grau, orz, etc.) recomandam tratamente fitosanitare pentru combaterea fuzariozei, fainarii, septoriozei, ruginilor si daunatorilor (păduchi, plosnita cerealelor – adulti hibernanti, trips, etc).

La rapită se vor efectua tratamente pentru combaterea urmatorilor dăunatori: gandacul lucios (Meligethes aeneus), ploşniţele cruciferelor ( roşie – Eurydema ornata, albastră – E.oleracea,ş.a ), gărgărițelor silicvelor, păduchilor etc,  și împotriva bolilor, cum ar fi: mana (Рeronospora brassicae), alternarioza (Alternaria brassicae).

Sari la conținut