Noutăți și evenimente Raionul Căușeni Secția agricultură relații funciare și cadastru

Consultările publice privind proiectul de lege pentru organizarea și funcționarea Camerelor Agricole în Republica Moldova, desfășurate la Căușeni

SECȚIA AGRICULTURĂ RELAȚII FUNCIARE ȘI CADASTRU VĂ INFORMEAZĂ:

La data de 08.07.2024, în incinta Casei de Cultură Căușeni, a fost organizat un seminar instructiv, informativ referitor la înființarea Camerelor Agricole la care au participat, Domnul Vladimir BOLEA, Viceprim-ministru, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care a venit cu un cuvînt de salut introductiv privind eficiența și utilitatea creării camerelor agricole în RM.

 Domnul Hermann SCHULTES, ex-președinte al Camerei Agricole din Austria Avantajele instituirii camerelor agricole pentru mediul agricol din Republica Moldova – experiența Austriei.

 Doamna Ina BUTUCEL, Director Componentă Politici și Mediul de Afaceri, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova Cadrul legal și generalități aferente creării camerelor agricole în RM. Reprezentanți ai comunității agricole/participanți în cadrul vizitei de studiu/informare în Germania și Austria, organizată cu sprijinul Proiectului Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură – APD Moldova și Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală al USAID Moldova,

 -În Republica Moldova vor fi create camere agricole – un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. 

Proiectul vine să susțină dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale. Participanții la întrunire și-au expus opiniile privind problemele strigente din agricultură.

Legea urmează să fie aprobată de Parlament. 

Sari la conținut